رکوردهای DNS حاوی اطلاعات بسیار مهمی مانند آدرس IP سرورهای میزبان، تنظیمات مسیریابی ایمیل، تنظیمات امنیتی و سایر خدمات ضروری هستند. با درک و بهینهسازی DNS Recordها میتوانید عملکرد، امنیت و تجربه کاربری کلی وب سایت خود را به طور قابل توجهی بهبود ببخشید.
در این مقاله، مروری مختصر از انواع رکوردهای DNS رایج و اهمیت آنها ارائه خواهیم کرد.
اما در ابتدا باید بدانیم DNS چیست؟
DNS(Domain Name System)
Domain Name System یا به اختصار DNS، یک سیستم نامگذاری است که نام دامنههایی که به راحتی توسط انسان خوانده و درک میشوند را به آدرسهای IP ترجمه میکند. (برای آشنایی با دامنه پیشنهاد میشود مقاله دامنه (Domain) چیست؟ را مطالعه کنید)
اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم. فرض کنید به دنبال شماره تماس فردی آشنا میگردید؛ اولین راهکاری که به ذهنتان میرسد چیست؟
البته که در قسمت مخاطبین تلفن همراه خود نام آن فرد را جستوجو میکنید. با این کار دفتر تلفن به طور خودکار نام شخص را گرفته و شماره تلفن را به شما میدهد.
DNS همین کار را برای سایتها انجام میدهد. اگر شما به دنبال سایتی باشید، اولین راهکار، جستوجوی نام سایت در اینترنت است. نام سایت برای کامپیوتر مفهومی ندارد اما DNS نام را به IP آن سایت متصل میکند و سایت برای شما باز میشود.
DNS Record و انوع رکوردهای DNS
هر دامنه در اینترنت یک یا چندین DNS record دارد که اطلاعات مختلفی را برای آن دامنه تعریف میکنند.
رکورد A
رکورد A یکی از اساسیترین انواع رکورد DNS است و وظیفه این رکورد DNS در واقع اتصال نام سایت به آدرس IP است و اطمینان حاصل میکند از اینکه وقتی نام سایت توسط کاربر جستوجو شد، به سرور درستی هدایت میشود و به سایت دسترسی پیدا میکند.
فرض کنید در خیابان به دنبال پیدا کردن یک فروشگاه به خصوص هستید. تابلوهای مربوطه را میخوانید تا وقتی نام فروشگاه را ببینید. آنگاه میتوانید وارد شوید و مطمئن باشید که وارد فروشگاه درستی شده اید. پس تابلوی فروشگاه همانند رکورد A است.
رکورد CNAME
رکورد CNAME یکی دیگر از مهمترین انواع رکورد DNS است که برای یک سایت نام مستعار تعریف میکند. یعنی شما میتوانید علاوه بر نام اصلی سایت این نام دامنه را نیز وارد کنید و به همان سایت هدایت شوید. با این رکورد میتوانید زیردامنهها را به دامنه اصلی خود مرتبط کنید.
به طور ساده فرض کنید در یک محله، سوپرمارکتی با نام X وجود دارد. اما اهالی آن محله همگی سوپرمارکت را به نام فروشنده مثلا آقای Y میشناسند. حال اگر کسی به دنبال آن سوپرمارکت بگردد چه نام X را بپرسد چه نام آقای Y را، هر دو به همان سوپرمارکت هدایت میشوند.
وظیفه این DNS Record این است که نام آقای Y را به سوپرمارکت X مرتبط کند.
رکورد MX
رکورد MX از دیگر انواع رکوردهای DNS، برای مدیریت ایمیلهای دامنه است. یعنی وقتی کسی پیامی برای دامنهی سایت شما ارسال میکند، این رکورد مشخص میکند که این پیام به کجا ارسال شود.
فرض کنید میخواهید برای کسی بستهی پستی ارسال کنید. برای اینکه مطمئن باشید بسته به شخص درستی ارسال میشود، آدرس و کد پستی شخص را روی بسته مینویسید.
رکورد MX هم مثل کد پستی عمل میکند و مشخص میکند ایمیلهای دریافتی به چه سروری ارسال شود.
رکورد TXT
رکورد TXT یکی از انواع DNS رکوردها است که اطلاعات متنی اضافه در مورد وبسایت را نگهداری میکند. همچنین به سرویسهای خارجی اجازه میدهد ایمیلهای خروجی از وبسایت ما را بررسی و تایید هویت کنند. یعنی با این رکورد مالکیت دامنه را میتوان تایید کرد. در دنیای امروز این دو مورد یعنی تعیین مالکیت دامنه و جلوگیری از هزنامههای ایمیل از مهمترین وظایف رکورد TXT است.
به طور ساده اگر وبسایت را مثل یک گاوصندوق در نظر بگیریم رکورد TXT وظیفهی محافظت از آن را دارد یعنی مانند قفل عمل میکند.
رکورد SPF
رکورد SPF یکی از انواع رکورد TXT از رکوردهای DNS است که برای احراز هویت ایمیل و جلوگیری از جعل هویت دامنه شما میشود. این رکورد مشخص میکند که کدام آدرسهای IP امکان ارسال ایمیل از طرف دامنه شما را دارند.
با پیادهسازی رکوردهای SPF، میتوانید از جعل هویت دامنه خود توسط هرزنامهها جلوگیری کنید و تحویل ایمیل را بهبود ببخشید.
به طور ساده فرض کنید میخواهید از یکی از آشنایان خود درخواست کمک کنید برای اینکه مشخص کنید این واقعا شما هستید که آن پیغام را ارسال میکنید و تلفن شما هک نشده است یک رمز مخفی بین خود تعریف کردید که در پیام از آن رمز استفاده میکنید. این کار برای ارسال ایمیل دامنه، وظیفه رکورد SPF است.
رکورد NS
رکورد NS یکی از انواع رکورد DNS است که وظیفه مشخص کردن سرورهایی را دارد که رکوردهای DNS را برای دامنه شما نگه میدارند.
تصور کنید می خواهید همان سوپرمارکت X را پیدا کنید. از یکی از اهالی آن محل می پرسید که مسیر را پیدا کند و آنها نام و آدرس مغازه را به شما می گویند.
در رکوردهای DNS، وظیفه رکورد NS مانند همان ساکن محله است که باید آدرس (IP) سرورها را ارائه دهد که می تواند شما را به مکان صحیح یک وب سایت یا دامنه راهنمایی کند. با این کار میتوانیم از همهجای دنیا به وبسایت دسترسی پیدا کنیم.
رکورد SOA
رکورد SOA از رکوردهای DNS است که وظیفه ذخیره اطلاعات مدیریت یک دامنه را دارد.
به طور ساده فرض کنید یک انجمن تشکیل دادهاید. یک دفترچه مخصوص برای انجمن خود ایجاد میکنید. در این دفترچه اطلاعات انجمن را مینویسید. مثلا اینکه چه زمانی انجمن تشکیل شده، دبیر انجمن کیست، انجمن چه قوانینی دارد و ….
رکورد SOA مثل همین دفترچه برای وبسایت عمل میکند و اطلاعات وبسایت را نگهدای میکند.
رکورد SRV
رکورد SRV از دیگر انواع رکورد DNS است که وظیفهاش ارائه جزئیات برای سرویسهای خاص است.
به زبان ساده تصور کنید که در یک ساختمان اداری بزرگ به دنبال یک بخش خاص میگردید. به اطلاعات ساختمان مراجعه میکنید و درباره آن بخش سوال میکنید. اطلاعات به شما طبقه، شماره اتاق و جزئیات تماس آن بخش را میدهد.
رکورد SRV نیز جزئیات لازم مثل Host ، پورت یا مکانیابی سرویسهای خاص را در دامنه مشخص میکند.
رکورد PTR
رکورد PTR از رکوردهای DNS است که نام دامنه را در جستوجوهای معکوس ارائه میدهد.
به طور ساده همان دفترچه مخاطبین تلفن همراه خود را در نظر بگیرید. گاهی شمارهای با شما تماس میگیرد که آن را شناسایی نمیکنید. میتوانید شماره را در دفتر تلفن سرچ کنین و نام آن شخص را به دست بیاورید. این یک جستوجوی معکوس است. وظیفه این رکورد DNS دقیقا همین است که یک IP را به نام دامنهاش متصل کند.
تاثیر رکورد DNS بر سرعت سایت
با بهینه کردن رکوردهای DNS میتوانیم تجربه کاربر از سایت خود را بهبود ببخشیم و از طرفی سایت را برای موتورهای جستوجو بهینه کنیم و به سئو سایت کمک کنیم.
از طرفی سرعت بارگذاری سایت بهبود پیدا میکند و زمان خرابی کاهش پیدا میکند. در نتیجه، رکوردهای DNS یک جزء اساسی برای مدیریت یک دامنه و بهینه سازی عملکرد و امنیت وب سایت شما هستند.